Gezondheid

Hart en Nieren

Uiteraard is het de bedoeling dat je uitsluiten met gezonde honden fokt, maar heel belangrijk is ook om te weten of je mini bulletje wel gezond is.

Binnen het ras komen bepaalde erfelijke afwijkingen voor o.a. "Mitralis Displasy" en "Aoratis Stenosis". Beide zijn hartkwalen waar je mini bull, als je het niet weet, vroag aan kan overlijden.

Ook nierfalen komt voor bij de (Standaard- en) Miniatuur bull terriërs en kan worden doorgegeven aan het nageslacht.

Een eenvoudige urine test kan aantonen of verder onderzoek noodzakelijk is. Er zijn bulletjes die met hun hartkwaal en een goed medicijn nog een heel prima leven hebben, en het vroegtijdig opsporen ervan voorkomt natuurlijk teveel schade aan het hart of nieren. Voorwaarde voor de test is dat de hond uitgegroeid is en daarmee de organen ook. Tussen de 15 en 18 maanden kunnen deze hart-doppler test voor het hart en de UPC test voor de nieren gedaan worden. Mocht er iets afwijkends te zien zijn hoef je niet direct in paniek te raken, veel bulletjes hebben dat het en het hoeft niets te betekenen. Meestal adviseeerd de radioloog dan om een jaar later nogmaals te kijken, dan kunnen ze de resultaten vergelijken. Het is dan heel vaak gewoon hetzelfde, dus geen reden tot ongerustheid. Maar de enkeling waarbij wel wat geconstateerd wordt kan dan wel direct behandeld worden.

 

PLL

Wanneer je mini bulletje DNA  getest is de uitkomst "Carrier" of "At Risk", zou het verstandig zijn als in elk geval de "At Risk' honden jaarlijks een oogtest afgenomen zou worden. Bij de "Carriers" waarvan beide ouders bekend is dat het Carriers zijn, zou dit ook zeker één keer per twee jaar moeten gebeuren, omdat er toch al een aantal hondjes die DNA getest zijn als "Carrier", maar desondankt later tocch PLL hebben gekregen.

 

Tevens is het verstandig om tenminste eenmaal een oogonderzoek te laten doen bij een ECVO oogarts. Zo kunnen andere oogziektes opgespoord worden en eventueel behandeld.

 

Het is ook verstandig om je mini bulletje tegen ziektekosten en ongevallen te verzekeren. Het kost relatief weinig per maand en het scheelt al snel veel geld als er eens een ongelukje gebeurd of er ingrepen gedaan moeten worden. Uiteraard kunnen wij geen maatschappijen hiervoor aanbevelen, maar ga eens op internet kijken, daar is van alles te vinden over dierenverzekeringen.